Kijk ook eens bij de
vragen en reacties
of heeft u zelf een tip?

Collectie Openluchtmuseum Arnhem


Dit zijn historische foto's uit de collectie FNZ van het Nederlands Openluchtmuseum Arnhem. De foto's zijn gebruikt voor het Officieel Orgaan (later ZuivelZicht) van de Koninlijke Nederlandse Zuivelbond FNZ.
 
Zo werden de koeien gemolken tot ver in de vijftiger jaren van de 20e eeuw. De melkmachine verlichtte het werk van de veehouder.
De melkbus was tot in de zestiger jaren in gebruik. Onderzoek op uiergebreken bij koeien in de grupstal.
De “melkrijder” haalt glimmende melkbussen op en vervoert ze naar de fabriek. Aanvoer van melkbussen bij de fabriek in Bathmen.
Aanvoer per vrachtauto bij Stoomzuivelfabriek Concordia in Wageningen. Wassen en spoelen van de melkbussen, die daarna terug gaan naar de boerderij.
Dagelijkse keuring van de producten bij de Coöperatieve Tilburgse Melkinrichting (CTM). Het ketelhuis, waar de stoom voor de aandrijving van de machines werd geproduceerd.
Drijfriemen laten centrifuges draaien om room uit de melk te verwijderen. Deze pasteur verhit de melk om schadelijke bacteriën te doden (fabriek Terwispel).
Deze indampers halen het vocht uit de melk voor de productie van gecondenseerde melk (condensfabriek Deventer). Kaasmakers vullen vaten met wrongel in de kaasfabriek van Bathmen.
Het vullen van melkflessen bij Sint Martinus in Breda. Melkflessen met een zogenaamde capsule waarop de afvuldatum stond vermeld.
Per vrachtauto bezorgt melkerij Lent uit Nijmegen de producten. Schoolmelk in papieren verpakking.